Izveštaj sa Druženja u Vrnjačkoj Banji 16-17. januara 2022. godine

Moto Druženja

16. i 17. Janauara 2022. godine u prijatnom ambijentu hotela Zepter u Vrnjačkoj Banji organizovan je događaj pod radnim nazivom Druženje u Vrnjačkoj Banji. U pitanju je bilo okupljanje predstavnika centara za obrazovanje i privatnih škola jezika iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saradnika Ispitnog centra Context i Rainbow Schools and Camps.   

Uprkos znatnom broju otkazivanja usled pozitivnih rezulatata COVID testova, događaju je prisustvovalo 40 predstavnika iz 20 gradova iz celog regiona. Spisak škola učesnica sa linkovima možete pronaći na kraju ovog teksta.

Druženje je bilo zamišljeno kao mešavina stručnog usavršavanja, diskusije o zajedničkim aktuelnim problemima, i prezentacije usluga i proizvoda koji nisu striktno vezani za domen pružanja nastave jezika.

dr Sanja Josifović Elezović – Writing skills: Learning, Teaching & Assessment tips

Za usavršavanje bili su zaduženi dr Sanja Josifović Elezović i Karlo Poljaković. U dve radionice koje su se paralelno odvijale, učesnici su imali priliku da uđu malo dublje u problematiku ocenjivanja pisanja. Radionice su se bavile savremenim principima i strategijama učenja, nastave i procenjivanja veštine pisanja na engleskom kao stranom jeziku, uz praktičan rad.

Karlo Poljaković – Student-centered Assessment Strategies

Snimke radionica možete videti na sledećim linkovima:

 1. Writing skills: Learning, Teaching & Assessment tips
 2. Student Centered Assessment Strategies

Usledila je panel diskusija, koja je otvorena obraćanjem gospodina Josipa Sobina iz škole “Jantar” iz Spilta.  Gospodin Sobin je pričao o iskustvu udruživanja privatnih škola jezika u Hrvatskoj, koje je nedvosmisleno bilo uspešno i izazavalo veoma pozitivne reakcije učesnika kao i veliki broj pitanja za govornika. Nakon odjave gospodina Sobina, pokrenuta je tema udruživanja škola jezika u Srbiji i BiH. U razgovoru su neki od učesnika podelili iskustva ranijih pokušaja udruživanja u obe zemlje, te pričali o onome što smatraju neophodnim uslovima za pozitivan ishod udruživanja. Kroz razgovor je bilo pomena i o temi fiskalizacije sektora neformalnog obrazovanja, koja je od decembra prošle godine usvajanjem novog zakona ponovo postala aktuelna i koja je dodatno utvrdila postojanje potrebe za udruživanjem. Tada su svoju spremnost za ozbiljnije uključenje u nastanak i rad udruženja u Srbiji izrazili gotovo  svi prisutni. Snimak obraćanja je dostupan na ovom linku https://www.youtube.com/watch?v=6_jmWvmiAqw&feature=youtu.be

Panel diskusija – Izlaganje gospodina Josipa Sobina iz škole “Jantar” u Splitu

U toku večeri usledilo je druženje kolega u kristalnoj sali hotela sa svečanom večerom, zabavnim programom i opuštanjem.

Narednog dana, u periodu od 9:00 do 11:20 usledila je serija 10 minutnih prezentacija u kojima su prijavljeni učesnici predstavili institucije iz kojih dolaze i usluge odnosno proizvode za koje su smatrali da mogu da budu interesantni drugim kolegama. Predstavili su se:

 1. Emina Hamzić  i Edina Kasupović BIG BEN TUZLA  – Teacher Trainings (Critical Thinking Skills, Applied Drama Institute) 
 2. Dragica Banjac DIALOGOS BANJA LUKA –  Jezička Laboratorija Sanako 
 3. Sanja Čonjagić PREMIER ŠABAC – Stipendije za privatne američke srednje škole koje dodeljuje IBA Consulting  
 4. Javorka Andrić CAMBRIDGE ACADEMY KRALJEVO – Teacher Training TESOL program
 5. Richard Brown The English Book/New Age Publishing textbooks
 6. Irena Marić Rainbow Schools and Camps – SKOURAS kampovi 
 7. Matija Janičić Ispitni Centar Context – Iskustva sa YLE ispitima

Razgovor o udruživanju je nastavljen tokom rezimea samog okupljanja, koji je prethodio oproštajnom ručku. Tokom rezimea prisutni učesnici su govorili i o potencijalnim uslovima za članstvo, te konkretnim koracima koje bi bilo neophodno napraviti za nastanak udruženja. Prvi od tih koraka je pisanje nacrta statuta udruženja, a zaduženje za izvršavanje tog posla su preuzeli predstavnici Ispitnog centra Context. Dogovoreno je da nacrt ovog dokumenta bude poslat na uvid učesnicima zarad njegovog unapređenja i finalizacije.  

Imajući u vidu neformalnu prirodu samog okupljanja, bilo bi pomalo neumesno davati mu ocene uspešnosti. Prema subjektivnoj proceni domaćina, utisak je da je učesnicima nakon dugog perioda prijalo okupljanje uživo. Jedino što bi se moglo pripisati kao nedostatak je, nažalost opravdano, odsustvo idejnog tvorca i jednog od glavnih organizatora druženja, gospodina (čika) Ace Uroševića, čiji je entuzijazam i angažman i doveo do realizacije događaja. On je u skladu sa mogućnostima događaj pratio i davao savete i ideje iz samoizolacije u Valjevu.

Organizatori još jednom i u pisanoj formi žele da izraze zahvalnost svim učesnicima koji bili srce i duša ovog druženja, i koji su u ne tako malom broju slučajeva prešli velike udaljenosti, po relativno nepogodnim vremenskim uslovima, da bi prisustvovali.

Dakle, veliko hvala za prisustvo i aktivno učešće dugujemo:

Centar za Afirmaciju i razvoj Banjaluka (i Beograd)

DIALOGOS, Banjaluka

Centar za obrazovanje PREMIER, Šabac

Speak, Kruševac

Summerhill, Kruševac

Lingua, Sombor

UO Pliva, Šipovo

Master Centar, Kragujevac

ETC World Čačak

Downtown English Studio, Čačak

Cambridge Academy, Kraljevo

Obrazovni centar CEROVAC

Big Ben, Tuzla

Studio Ability, Niš

Strawberry, Aranđelovac

Edukativni centar Parlare, Požarevac

LOGOS, Pirot

FAMA, Pirot

OC Winning Team, Surdulica

My Little School, Surdulica

Sunshine, Beograd

One thought on “Izveštaj sa Druženja u Vrnjačkoj Banji 16-17. januara 2022. godine

 1. Javorka January 21, 2022 at 5:04 pm

  Hvala na sjajnoj organizaciji druženja kao i stručnom delu, Šaljem mail sa mojom zakasnelom prezentacijom .puno pozdrava
  Cambridge Academy
  Kraljevo

Leave a Reply

Name *
Email *
Website